Totalul afișărilor de pagină

duminică, 19 septembrie 2010

Despre un mic dejun sănătos


Am decis să scriu despre asta unde întâmplarea face ca azi micul meu dejun să fie luat la vremea prânzului, şi unde făcând curăţenie printre/ pe memory carduri am dat peste pozele de mai jos.
No, dar hai să vorbim despre ce presupune un mic dejun sănătos:
- cereale integrale,
- seminţe,
- fructe, sau suc de fructe proaspăt,
- iaurt sau lapte semidegresat, sau degresat.

Însă înainte de toate acestea, la sugestia nutriţionistului, eu îmi încep micul dejun cu un pahar de apă plată băută cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. În cursul săptămânii, unde aş dormi a disperare, şi sunt mai mereu pe fugă, e mai dificil, însă după luni de antrenament am reuşit să mă trezesc, să beau apa şi să mă culc la loc pentru încă 30 de minute.

De ani de zile eu îmi pregătesc singură cerealele, asta şi unde majoritatea produselor similare de pe piaţă conţin zahăr, ciocolată etc. Eu folosesc orz, ovăz, grâu, secară, tărâţe de grâu, flugi de grâu cu tărâţe (la care va trebui să renunţ deoarece am citi pe etichetă că ar conţine zahăr), şi mai nou tărâţe pshyllium pe care le amestec, pătrându-le într-o cutie de plastic.
Din categoria seminţelor eu folosesc floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de in, şi susan. Însă se pot folosi şi alunele de pădure, nucile etc. Am introdus acest tip de seminţe în micul dejun după ce-am citit o carte a unui nutriţionist englez "Detoxifierea ficatului în 9 zile". Tipul recomanda râşnirea seminţelor, însă cum eu nu posed o astfel de râşniţă, iar seminţele sunt uleioase am decis să le pap ca atare.
Ideal ar fi să folosim cereale şi seminţe bio; deja au început să se găsească şi la noi, însă preţul lor este de 3-4 ori mai mare decât al celor obişnuite, din păcate.

No, acum hai să vorbim un pic despre conţinutul caloric. 100 de grame de cereale au în jur de 280-350 kcalori, iar 100 de grame de seminţe 550-600 kcalori. Cum însă la o masă se consumă cam o treime din cele o sută de grame, şi cum eu folosesc iaurt degresat nu-mi fac prea mari griji legate de kilogramele în plus pe care le-aş putea acumula mâncând cereale, dacă mai ţin cont şi de ora la care iau de obicei micul dejun sunt şi mai liniştită.
Cum mie nu-mi place iaurtul cu fructe, şi cum dimineaţa nu am timp şi pentru un fruct, am ales varianta sucului de frcute, citrice (o jumătate de lămâie, o portocală şi un grapefruit), suc pe care-l pregătesc numai în weekend-uri şi în CO, altminteri nu am timp, şi pe care-l beau cu paiul pentru că am citit că nu este bine ca fructoza din el să atingă direct smalţul dinţilor.
Am zile în care cerealele-mi plac moi, deci le pregătesc seara, şi zile în care ador să cornţăn la ele. Oricum, nu e mic dejun la care să nu-mi fie dor de musli, de fructele uscate din musli. Însă cum eu sunt o adevărată maniacă în ceea ce priveşte nutriţa , unde sănătatea este pe primul loc, nu mi-a rămas decât să mă conformez.
Despre cafea nu am scris nimic pentru că nu o beau acasă. Pentru mine cafeaua înseamnă menajul fericit dintre Julius Meinl, cardamon şi îndulcitor.

Şi acum un mic bonus audio, unde nu se cade să ascult numai eu Sweeney Todd, varianta Broadway (2005). (Nu mi-a plăcut filmul cât iubesc muzicalul).






















Sweeney Todd Part 9/27: Johanna - http://www.youtube.com/watch?v=3s6BxjrmkxY&feature=related

Sweeney Todd Part 6/27: My Friends / Ballad of Sweeney Todd- http://www.youtube.com/watch?v=Eu2YmyklYT4&feature=related



Un comentariu:

  1. mulţam pentru recomandări (într-o lume plină ochi de ele...)
    am prins ideea: ce mîncăm acum (sunt mai mare cu 1 an) va condiţiona felul în care ne vom simţi (şi or ieşi analizele) la 60 (de ani).
    truism dar merită reamintit!

    RăspundețiȘtergere